h

Van der Valk over de rooie van 2 cent belastingverhoging

21 december 2018

Van der Valk over de rooie van 2 cent belastingverhoging

Elke vergadering van de gemeenteraad is er ook een agendapunt ‘ingekomen stukken’. Daar zitten officiële papieren bij en ook brieven die aandacht vragen voor groot onrecht.
Zoals de brief van de uitbaters van hotel Van der Valk in Westerbroek. In anderhalf kantje trekken zij fel van leer tegen de verhoging van de toerismebelasting die de gemeente Midden-Groningen per 1 januari wil doorvoeren.

In de brief stellen mevrouw S. van der Valk en de heer W.W.A.B. van der Valk dat de verhoging ‘minimaal 3 maar liefst 6 maanden’ vooraf aangekondigd moet worden zodat hij kan worden verwerkt in de contracten met touroperators.
De verhoging zal grote gevolgen hebben. Hij ‘gaat ten koste van bedrijfsmarges die noodzakelijk zijn om de financiële gezondheid van het hotel te garanderen’.
En dus vragen de Van der Valks ‘met klem’ aan de gemeenteraad om niet akkoord te gaan met de verhoging en bij het college aan te dringen op een
inventarisatie van de effecten van de verhoging.

Als het hotel er mogelijk door failliet gaat, zal het wel een enorme belastingverhoging zijn. Nou nee, de toeristenbelasting gaat alleen met de inflatie omhoog en stijgt 2 cent per overnachting: van 1,25 euro naar 1,27.....

In 1995 schikte Het Van der Valk-concern een enorme belastingfraude door 213 miljoen euro te betalen. En nog vorig jaar werd de Van der Valk-directeur in Hengelo vanwege belastingontduiking veroordeeld tot een werkstraf en een boete.

Laten we de brief aan de gemeenteraad dus maar positief zien: de Van der Valks hebben hun leven gebeterd en vechten nu de belasting op een legale manier aan. Maar totaal absurd is het wel.

U bent hier