h

In de raad: de toekomst van Midden-Groningen

9 juli 2018

In de raad: de toekomst van Midden-Groningen

Foto: Erwin Oolders

Dank u voorzitter. Ik zou graag van de gelegenheid gebruik willen maken om even stil te staan bij dit bijzondere moment. Als eerste de allerlaatste vergadering van de heer Munniksma. En als tweede is dit echt de eerste financiële vertaling van ons coalitieakkoord “samen komen we verder”.

De SP heeft dit document gelezen met in het hoofd de onderwerpen die wij belangrijk vinden voor Midden-Groningen. Wij benoemen dan met name het armoedebeleid, de jeugdzorg, het ouderenbeleid, het versterken van de dorpen en wijken en de ontschotting tussen de verschillende domeinen. Volgens ons moet je niet in potjes denken maar een bredere visie hebben en slimme combinaties maken. Het doel is tenslotte belangrijker dan het budget.

De meetlat die wij hierbij gebruikt hebben zijn de kernwaarden van onze partij: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Met het oog op bovenstaande kom ik tot een aantal opmerkingen en vragen per thema.

Maar eerst zou ik graag willen beginnen met een groot compliment. Ik denk dat dit college in een half jaar tijd een echt team is geworden. Een team dat in staat is voor elkaar en naast elkaar te staan. Dat mag wel eens gezegd worden. De heer Koning refereerde in een vorig betoog aan het feit dat men in het aardbevingsdossier wel eens relatietherapie nodig zou kunnen hebben. Nou volgens mij is dat in dit college zeker niet nodig. Gelukkig maar. Dan nu onze opmerkingen en vragen.

Als eerste Groots in Kleinschaligheid. Dat betekent voor de SP; de dorpen en de wijken. En die zijn erg belangrijk voor ons en de inwoners. Dat is ten slotte de plaats waar men leeft en werkt. Daarover heb ik een vraag. De status van onze verschillende wijk- en dorpscentra zouden in kaart gebracht worden. Dit is zeker nodig, omdat ons streven, “dat elke kern moet beschikken over een goede voorziening om elkaar te ontmoeten”, heel belangrijk is voor ons. Hoe staat het met dat onderzoek? Wanneer kunnen we de uitslag hiervan verwachten?

Dan het afvalbeleid. Het college heeft een stevige ambitie neergezet ten aanzien van dit onderwerp. Tot nu toe is iedereen enthousiast over hoe dit proces verloopt. We doen dit in samenwerking met veel organisaties en inwoners waardoor het breed gedragen wordt. Houden we dan iedereen tevreden? Nee dat gaat niet, maar het is wel goed om iedereen in ieder geval de kans te geven zijn mening erover te geven en dat gebeurd hier. Top! Ook zou ik graag een compliment willen geven aan onze gehele raad. Dit is echt een onderwerp waarin we samen optrekken. Het is goed om te zien dat we allemaal het belang daarvan in zien.

Dan het thema “De gemeente als bondgenoot”: Ik zie ook echt gebeuren dat de gemeente als bondgenoot naast de inwoners gaat staan. Vooral in het belangrijke dossier van de gaswinning is dat erg belangrijk. Het vertrouwen in de overheid is al heel klein wat dat betreft. Ik vind het daarom ook echt heel fijn dat mevrouw Woortman en de heer Munniksma dit dossier zo voortvarend hebben opgepakt. Ook alle complimenten hier. Ze zijn in Overschild echt naast de inwoners gaan staan. Zet dat vooral voort. We hebben er alle vertrouwen in dat onze nieuwe Burgemeester de heer Hoogendoorn met dezelfde passie voor onze inwoners gaat knokken.

Maar ook voor wat betreft de zoutwinning en het behoud van Sappemeer Oost is de gemeente echt samen met de inwoners gaan knokken. Dat is iets om trots op te zijn. Het kan namelijk ook anders helaas. Wat zijn op dit moment trouwens de ontwikkelingen omtrent het station Sappemeer Oost. Kan het college ons daar iets meer over vertellen?

Het thema “Ieder mens telt”. Een slogan die de SP op het lijf geschreven is. Daarom vinden wij het ook heel belangrijk dat dit een onderwerp is dat goed in de schijnwerpers staat. We zijn dan ook zeer verheugd dat het minimabeleid en het beleidsplan voor de kredietbank breed gedragen is door de samenleving en organisaties. En dat is prettig. En ook nodig. Zeker omdat er nog genoeg moeilijke dossiers liggen en dan is het belangrijk om elkaar recht in de ogen te kijken en elkaar de waarheid te kunnen zeggen. De helft van onze bijzondere bijstand gaat nu naar de bewindvoering. Wij denken dat dat anders kan. Juist door in te zetten op preventie kunnen we niet alleen leed besparen maar ook veel geld. Zie het als een investering in mensen. Dat betaalt zich op vele manieren terug. Dat brengt mij op de volgende vraag. Heeft het college al enig zicht op met hoeveel we de enorme kosten van de bewindvoering (de helft van het totale budget) verder zouden kunnen terugdringen?

Dan het volgende dossier. De jeugdzorg. Dit dossier bezorgt mij behoorlijk wat kopzorgen. De SP is er altijd al voorstander van geweest om dit lokaal aan te pakken. Juist omdat de lokale overheid meer zicht heeft op de problemen die er bij deze gezinnen spelen. Daarom waren wij ook geen tegenstander van de decentralisatie op dit vlak. Alleen de manier waarop. Met een grote korting op het budget. Wij zijn echt wel van mening dat we hier flink zouden kunnen besparen. Door minder door te verwijzen naar dure specialistische zorg en meer in te zetten op preventie. Maar dat vraagt om een andere aanpak en anders denken en dat kost tijd.

Daarnaast zullen de zorgverleners niet vanuit zichzelf met besparingen komen. En met als bijkomend feit dat de huidige casemanagers schaars en overwerkt zijn, en daardoor de kinderen met steeds wisselende mensen te maken krijgen maakt het allemaal niet gemakkelijker. Als je iedere keer weer je verhaal opnieuw moet doen, bouw je geen vertrouwensband op en is het idee van één plan, één gezin, één regisseur ver te zoeken. De visie van de SP is dat als we de problemen eerder aan kunnen pakken, met behulp van onze sociale teams, in samenwerking met huisartsen en scholen dat we dan echt een verschil kunnen maken en we minder kinderen naar psychiaters hoeven te sturen. Dat anders denken doe je niet van de een op andere dag. Daarom de volgende vragen: Het kan toch niet zo zijn dat het echt nodig is dat 1 op de 6 kinderen in Midden-Groningen professionele hulp krijgt? Wat is de visie van het college en hoe staan we er nu voor? Kortom doen we de goede dingen en hoe gaat het college dit grote probleem aanpakken?

Dan het laatste thema waar ik iets over wil zeggen. De economie van de toekomst. Ook dit is voor de SP een belangrijk thema. Voor Nederland, maar vooral voor Groningen. Het moet echt anders. Werken en een fijne omgeving zorgen er tenslotte voor dat mensen gelukkiger zijn.

Daarom vinden wij als SP een goede woonvisie dan ook erg belangrijk, maar moet dat nou echt E 150.000 euro kosten? Dat is ongeveer hetzelfde als het totale budget voor duurzaamheid. En daar hebben we een stevige ambitie. Graag wat meer uitleg hierover. Kortom kan het niet wat minder?

Duurzaamheid. In de voorjaarsnota staat te lezen dat dit een belangrijk speerpunt is voor dit college. Ik ben erg blij dit te horen. Maar als ik dan kijk naar het budget dat er bij wordt geleverd tempert dat toch mijn enthousiasme. Het is wat magertjes. Staan er nog grotere plannen op stapel om de zaken wat serieuzer aan te pakken? Hoe staat het nu met het warmtenet bijvoorbeeld? En zijn er nog andere mogelijkheden om er nog een tandje bij te doen? Met het budget dat er nu ligt zien wij niet veel mogelijkheden om echt een verschil te maken. Hoe kijkt het college hier tegen aan?

Duurzaamheid is volgens de SP meer dan alleen de energietransitie. Duurzaamheid zorgt er voor dat we met z’n allen langer kunnen genieten van de wereld om ons heen, zonder die verder te vernietigen. Daar profiteren we allemaal van. Om een eerste stap daarin te zetten willen we als SP graag een motie in stemming brengen om de gemeente Midden-Groningen aan te melden als Fairtrade gemeente. Zo kunnen we onze kinderen ook bewust maken van het belang van duurzaamheid en als gemeente het goede voorbeeld geven. Ik hoor graag de visie van de raad en het college over deze motie.

Dan zijn er natuurlijk zaken die je niet graag doet als college en als raad. Ik noem de OZB. Ja, die wordt verhoogd en dat is nooit leuk voor inwoners, maar wij steunen dat voorstel zeker. Juist omdat dit college een stevige ambitie heeft voor wat betreft armoedebeleid, het ondersteunen van bewonersinitiatieven en leefbaarheid. Maar ook het onderhouden van het groen. Daar moet echt een tandje bij. Dat kost nou eenmaal geld en aangezien we dit niet van het rijk krijgen, moeten we het geld ergens anders weghalen. En bij de SP zijn we van mening dat, dat waar we allemaal van profiteren, een mooiere en socialere gemeente waar iedereen mee kan doen, iets is waar we met z’n allen aan mee moeten betalen.

Samen komen we namelijk echt verder!

U bent hier