h

Aangifte FNV heel bijzonder

16 februari 2018

Aangifte FNV heel bijzonder

Foto: PostNL

De FNV heeft aangekondigd aangifte te doen tegen de gemeente Midden-Groningen vanwege diefstal van de mensen die via de gemeente bij het sorteercentrum van PostNL werken. SP-wethouder Peter Verschuren noemt het zelfs ‘te gek voor woorden’. Wat is er aan de hand?

De mensen werken bij PostNL op basis van de cao voor uitzendkrachten. De Inspectie Sociale Zekerheid heeft onlangs geconcludeerd dat de cao van PostNL van toepassing is. De gemeente en het uitzendbureau zetten grote vraagtekens bij die conclusie, maar ze hebben ook uitgerekend wat het verschil tussen de cao’s betekent. Daar komt uit dat lonen erg dicht bij elkaar liggen en dat voor verreweg de meeste mensen juist de uitzend-cao voordeliger is. Dat komt doordat de post-cao een hoger basisuurloon heeft, maar avonduren weinig extra beloont en pas vanaf 21 uur. De uitzend-cao heeft een iets lager basisloon, maar rekent al vanaf 19 uur een (hogere) avondtoeslag. Het gevolg is dat de mensen in de ochtendploeg iets slechter af zijn bij de uitzend-cao, en dat de mensen in de avondploeg daarbij juist beter af zijn. Het gaat daarbij om bedragen van enkele tientjes bruto per maand.

Verschuren: ‘Verreweg de meeste mensen over wie dit gaat, werkten in de avondploeg. Hadden zij hun loon gekregen op basis van de cao van PostNL, dan hadden ze dus een lager loon gehad. Het verhaal van de FNV over onderbetaling slaat echt helemaal nergens op. Wat de FNV wil, is dat het uurloon van de PostNL-cao geldt, en de toeslagen van de uitzend-cao. Ja, denk ik dan. Ik wil ook graag een heel warme winter én de Elfstedentocht, maar ik snap dat dat te veel gevraagd is.’

U bent hier