h

Toelichting stemwijzer Kieskompas

16 oktober 2017

Toelichting stemwijzer Kieskompas

Foto: Kieskompas / www.kieskompas.nl

Alle partijen hebben hun reactie gegeven op de dertig stellingen van Kieskompas. Ook de SP. Wij zeggen er wel bij dat alleen het 'mee eens' of 'oneens' onvoldoende is om helder krijgen waar de SP staat. Daarom geven we hier bij elke stelling de uitleg van ons standpunt.

  1. Afval wegbrengen naar het afvalbrengstation moet gratis worden, ook al moet daarvoor de afvalstoffenheffing omhoog. Mee eens.
    In ons programma pleiten wij voor een uitgebreide discussie met de mensen in Midden-Groningen over hoe de afvalinzameling in de toekomst moet gebeuren. Die discussie moet gaan over wel niet betalen per hoeveelheid afval, maar ook over wel of geen groenbakken en het wel of niet gratis mogen brengen van afval naar de stort. Wij zullen de uitkomst daarvan graag overnemen. Maar als ons vooruitlopend op die discussie nu gevraagd wordt of het wegbrengen van afval gratis moet zijn, zeggen we ‘ja’, dat moet tot een aantal keren per jaar gratis zijn. Dat zal helpen om de overlast van zwerfvuil terug te dringen.
  2. De belastingen mogen omhoog om te kunnen investeren in meer armoedebestrijding. Helemaal mee eens.
    Wij vinden dat de gemeente meer aan armoedebestrijding moet doen. Graag zien we bijvoorbeeld dat de inkomensgrens waarbij mensen nog gebruik kunnen maken van de regelingen voor minima omhoog gaat. Midden-Groningen legt de grens bij 115 procent van het minimum. In veel gemeenten ligt die grens hoger en kunnen mensen met een inkomen tot 120 of 130 procent van het minimum nog aanspraak maken op bijvoorbeeld het activiteitenfonds.
  3. De inkomensgrens voor gemeentelijke minima-voorzieningen moet omhoog, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. Helemaal mee eens.
    Dat staat in ons programma. Zijn we helemaal voor. Midden-Groningen legt de grens nu bij 115% van het minimum. In veel gemeenten ligt die grens hoger en kunnen mensen met een inkomen tot 120 of 130 procent van het minimum nog aanspraak maken op bijvoorbeeld het activiteitenfonds.
  4. Midden-Groningen moet experimenteren met het basisinkomen. Niet mee eens.
    Basisinkomen klinkt sympathiek: schaf allerlei toeslagen en uitkeringen af en geef met het geld dat daarmee gemoeid is iedereen een basisbedrag. In de praktijk is het minder fraai. Alle berekeningen laten zien dat de mensen die niet kunnen werken, bijvoorbeeld omdat ze volledig arbeidsongeschikt zijn, er dan fors op achteruit gaan. Dat willen we niet. En bovendien: wij vinden dat je van iedereen die kan werken mag verlangen dat hij een bijdrage levert aan onze gezamenlijke welvaart. Wat wel moet gebeuren, is dat het woud aan toeslagen vereenvoudigd wordt en dat de erg strenge regels van de Participatiewet aangepast worden. Dat we van een basisinkomen geen heil verwachten betekent beslist niet dat we gelukkig zijn met de huidige situatie.
  5. Bij projecten met grote gevolgen voor burgers moet de gemeente een referendum organiseren. Neutraal.
    Dat is te absoluut geformuleerd. Het zou betekenen dat de gemeente ook een referendum moet organiseren over projecten waarover onder de inwoners geen discussie is. En dat is zonde van het geld en zal tot een bedroevend lage opkomst leiden. Wij vinden het wel belangrijk dat de mogelijkheid er is om een referendum te houden over plannen waar veel weerstand tegen is. Maar dat referendum hoeft er alleen te komen als een forse groep mensen dat wil en een referendum-verzoek ondertekent.
  6. Om werkloosheid tegen te gaan, moet bij gemeentelijke aanbestedingen de creatie van banen zwaarder wegen dan de prijs. Helemaal mee eens.
    Bij aanbestedingen gaat het erom wie het beste biedt voor de laagste kosten. De gemeente kan daarbij aangeven hoe ze verschillende zaken (kosten, kwaliteit, creativiteit, enz) beoordeelt. Het zou goed zijn als het scheppen van banen zwaar meetelt. Dat helpt werkzoekenden en het zal ook snel financieel voordeel opleveren: de mensen die werk vinden hoeven dan immers geen uitkering meer te hebben.
  7. De gemeente mag alleen nog biologische landbouwbedrijven toelaten. Niet mee eens.
    In de landbouw moeten diervriendelijkheid en natuur- en landschapsbehoud een veel grotere rol gaan spelen dan nu het geval is. Waar ze dat kan doen, moet ook de gemeente daaraan bijdragen. Maar de landbouw hoeft wat ons betreft niet volledig biologisch te worden. Ook niet-biologisch werkende bedrijven kunnen zorgvuldig omgaan met hun dieren, de natuur en het landschap. Bovendien heeft de gemeente helemaal niet de mogelijkheid om andere dan biologische landbouwbedrijven te weren.
  8. Het windpark bij Meeden mag er komen. Helemaal niet mee eens.
    Duurzame energie heeft de toekomst. Maar alleen als daar draagvlak voor is onder de bevolking. Dus moeten windmolens er komen in samenspraak met de bevolking en op de algemeen geaccepteerde afstand van 2 km tot de bebouwing. In Meeden is niet aan deze voorwaarden voldaan. Hier is de inwoner eerder geschoffeerd door de overheid. Waar eerst sprake was van een windpark langs de N33, werden de plannen ineens (als provinciale verkiezingsstunt) aangepast en kreeg het dorp 28 windmolens in de achtertuin, waarvan sommige op minder dan 1 km van de woningen. Naast de te verwachte overlast heeft dit ook geleid tot een scheuring in het dorp. Dat mag nooit het effect zijn de omschakeling op duurzame energie.
  9. De gemeente mag alleen duurzame energieprojecten ondersteunen wanneer omwonenden er financieel van profiteren. Niet mee eens.
    Er kunnen ook heel belangrijke zaken zijn waar de omwonenden niet financieel van profiteren, maar waar wel de gemeenschap als geheel beter van wordt. Verduurzamen van schoolgebouwen bijvoorbeeld. Moet de gemeente dat achterweg laten omdat de omwonenden er niet financieel beter van worden? Onzin.
  10. De gemeente moet meer geld investeren in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Helemaal niet mee eens.
    Laat dat maar aan het Rijk over. Er zit volop landelijke subsidie op windmolens, zonneparken en bio verbranders. Daar hoeft de gemeente geen extra geld in te steken.
  11. De zoutwinning in Kiel-Windeweer moet worden tegengehouden, ook al gaan hierdoor banen verloren. Helemaal mee eens.
    Met alle onzekerheid van de gestapelde effecten van gas- en zoutwinning en met alle ellende als het gaat om de afhandeling van schade veroorzaakt door NAM en NedMag is het wat ons betreft taboe om zout onder de bodem bij Kiel-Windeweer weg te halen.
  12. De gemeente betaalt mee aan een netwerk van tiltmeters in de provincie Groningen. Helemaal niet mee eens.
    Tiltmeters installeren levert weer nieuwe rapporten op. En weer tegenrapporten. En dus weer nieuwe onderzoeken. En nog meer gegevens. Het gaat erom dat de gaswinning omlaag gaat en dat schade-afhandeling en versterking eindelijk goed aangepakt worden, zonder betrokkenheid van de NAM. Tiltmeters leveren daar geen bijdrage aan. Erger nog: ze zullen eerder voor meer discussie en vertraging zorgen. En als die meters er toch komen, is het zeker niet de gemeente die er geld voor neertelt.
  13. Er moet meer worden geïnvesteerd in de jeugdzorg. Helemaal mee eens.
    In de jeugdzorg is het hard nodig dat de nadruk verschuift van zware voorzieningen voor jongeren die grote problemen hebben, naar voorzieningen die voorkómen dat jongeren in problemen raken. Daarvoor moet geïnvesteerd worden in goede hulpverleners, in goede afspraken met scholen en huisartsen en in een aanpak waarin naar alle problemen van het gezin gekeken wordt. Dat zal op korte termijn wellicht meer kosten, maar op langere termijn ongetwijfeld goedkoper zijn. Meer investeren betekent dus niet automatisch meer geld investeren.
  14. De gemeente mag bij ernstige overlast dieren doden. Mee eens.
    Dat mag ze: ook wij vinden het prima als het wespennest onder de dakgoot weggehaald wordt of als een concentratie van ratten opgeruimd wordt. De vraag is wel: Wat is ernstige overlast? Daar zegt de stelling niets over en dus schept hij ook weinig duidelijkheid over waar de partijen staan.
  15. Met oud en nieuw mag vuurwerk alleen nog worden afgestoken op een centrale locatie, de rest van de gemeente wordt vuurwerkvrij. Niet mee eens.
    Dat is op korte termijn niet haalbaar. Wij juichen de discussie over hoe om te gaan met vuurwerk rond de jaarwisseling toe, en we zouden het prima vinden als die discussie er toe leidt dat er op minder plekken vuurwerk wordt afgestoken. Maar nu alles verbieden buiten de centrale plaats is niet realistisch en niet te handhaven.
  16. Er moet meer cameratoezicht op straat komen. Niet mee eens.
    Cameratoezicht kan soms heel nuttig zijn. Maar dat moet wel eerst aangetoond worden. Zo maar meer camera's plaatsen is een nutteloze stap naar een ongewenste Big Brother-samenleving.
  17. Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen ondersteuning (bed, bad, brood) krijgen van de gemeente. Mee eens.
    Wat ons betreft ondersteunen we uitgeprocedeerde asielzoekers als die voldoen aan een aantal voorwaarden; dezelfde voorwaarden die gehanteerd worden bij de noodopvang in de gemeente Groningen. Asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn en die terug kunnen naar hun land van herkomst maar daar niet aan meewerken, verdienen geen ondersteuning van de gemeente.
  18. Mensen met een bijstandsuitkering ontvangen extra financiële steun wanneer ze vrijwilligerswerk doen. Mee eens.
    De gemeente moet wat ons betreft iemand met een bijstandsuitkering die geen reële kans meer maakt op een betaalde baan stimuleren tot vrijwilligersactiviteiten en daar dan ook een beloning voor geven. Dat is wat anders dan iedereen die in de bijstand zit en iets aan vrijwilligerswerk doet, een extra uitkering geven.
  19. Om inwoners met schulden te helpen, mogen hun gegevens aan de gemeente worden doorgegeven, ook al leidt dat tot een inperking van de privacy. Mee eens.
    De gemeente moet de wettelijke regels rond privacy respecteren en naleven. Maar als mensen –met inachtneming van die wettelijke regels—beter geholpen kunnen worden door informatie te delen, dan moet dat gebeuren.
  20. Iedereen met een uitkering moet verplicht een opleiding volgen of aan het werk. Niet mee eens.
    Zo'n stelling is stemmingmakerij: borrelpraat van VVD'ers die iedere uitkeringsgerechtigde als een profiteur zien die het liefst niets doet. Dat is onzin. Je zou moeten zeggen: 'De gemeente moet iedere werkloze voor wie dat zinvol is een opleiding aanbieden.' En dan heb je ook onze steun als je zegt dat werklozen voor wie zo'n traject nuttig is om aan het werk te komen, dat moeten accepteren.
  21. Werklozen boven de 55 jaar worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Niet mee eens.
    Hoezo? Schrijven we mensen boven de 55 af als het om betaald werk gaat? De gemeente moet maatwerk leveren en dat betekent dat mensen die kansloos zijn op de arbeidsmarkt ontheven moeten worden van de sollicitatieplicht. Dat kunnen zowel 55-plussers zijn als 55-minners. Er moet gekeken worden naar de mogelijkheden van de individuele persoon.
  22. In plaats van het steunen van professionele kunst, moet de amateurkunst meer worden gesteund. Mee eens.
    Laat de gemeente met het beperkte budget dat ze heeft zich maar richten op de amateurkunst. Landelijk zijn er wel regelingen voor de professionele kunst.
  23. Asielzoekers en statushouders zijn welkom in Midden-Groningen. Mee eens.
    Wij moeten zonder enig voorbehoud voldoen aan de taakstelling die het gevolg is van het verdelen van de statushouders over de gemeenten. En die statushouders moeten we hartelijk welkom heten en zo begeleiden dat ze zich bij ons thuis voelen. Maar we gaan niet vragen of we ook nog extra statushouders toegewezen krijgen.
  24. Er mag bezuinigd worden op kunst en cultuur. Niet mee eens.
    Als de nood hoog is, bijvoorbeeld door grote Rijksbezuinigingen moet de gemeente alle uitgaven kritisch tegen het licht houden. Ook die aan cultuur. Maar om nu zonder grote noodzakelijke bezuinigingsoperatie te snijden in kunst en cultuur (dan hebben we het over muziekschool, bibliotheken, het Kielzog), dat gaan we niet doen.
  25. Kielzog mag gesloten worden als er te weinig gebruik van wordt gemaakt. Niet mee eens.
    Wat is 'te weinig’? Iedere partij heeft daar een ander beeld van en daarom zegt 'mee eens' of 'mee oneens' hier niets. Wij vinden het Kielzog een belangrijke voorziening die geld mag kosten. Als de bezoekersaantallen teruglopen, zal vooral geprobeerd moeten worden om weer meer mensen binnen te halen. Maar natuurlijk, als er nauwelijks belangstelling meer voor is, komt er een moment waarop de deuren sluiten.
  26. Alle woonwijken in Midden-Groningen moeten 30km/u-zones worden. Mee eens.
    Een verwarrende stelling omdat niet duidelijk is waar woonwijken ophouden en of ontsluitingswegen waar veel aan gewoond wordt, er ook bij horen. Wij zijn voor het matigen van de snelheid in woonstraten. Een bord met 30 kilometer kan daar aan bijdragen, maar vaak is er meer nodig en moet de inrichting van de weg aangepakt worden.
  27. Om leegloop van dorpen tegen te gaan, moet ook geïnvesteerd worden in kleine scholen die onder de norm zitten. Niet mee eens.
    De wettelijke norm is 23 leerlingen. Zijn er minder, dan moet de school dicht. Wij zijn het daarmee eens. Kinderen hebben recht op beter onderwijs en meer speelkameraadjes dan een school van minder dan 23 leerlingen, verdeeld over acht groepen en per groep drie niveaus, kan bieden.
  28. Er moeten meer sociale huurwoningen worden gebouwd. Helemaal mee eens.
    Voor sociale gezinswoningen is nu een stevige wachtlijst in het gebied van Midden-Groningen. Alle reden dus om meer te bouwen.
  29. Ook als de bevolking krimpt, mogen er in dorpen extra woningen gebouwd worden. Mee eens.
    Het is dodelijk als dorpen wat betreft de bouw van nieuwe woningen helemaal op slot gezet worden. Ook in krimpgebieden moet op beperkte schaal nieuwbouw mogelijk zijn.
  30. Om zorg betaalbaar te houden, moet de bijdrage voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) omhoog voor hogere inkomens. Niet mee eens.
    De gemeenten die Midden-Groningen gaan vormen vragen nu al hoge eigen bijdragen. Die moeten zeker niet nog hoger. Integendeel. Wij pleiten er voor dat we goed gaan kijken of de eigen bijdragen er niet toe leiden dat mensen afzien van de voorzieningen die ze nodig hebben. Als dat wel het geval is, moeten de bijdragen omlaag.

U bent hier