h

Vragen aan het college: Sociale wijkteams

17 april 2017

Vragen aan het college: Sociale wijkteams

Foto: - / -

Pas geleden zijn wij op bezoek geweest bij de sociale wijkteams. Wij waren erg onder de indruk van het betrokkenheid en passie waarmee deze medewerkers zich inzetten voor hun teams en de inwoners van Midden-Groningen. Ook hebben we een beter inzicht gekregen in het reilen en zeilen van de wijkteams. Naar aanleiding daarvan zijn er wat vragen boven gekomen die we aan het college zouden willen stellen.

Het bleek dat er door de hoge werkdruk weinig ruimte is voor de inzet op preventie. Wel kwam naar voren dat juist dit als zeer belangrijk wordt ervaren. Ook in de intentieverklaring 10 van Noord komt naar voren dat Preventie één van de vier pijlers is.

  1. Is het college ook van mening dat er op dit moment te weinig ruimte is binnen de sociale teams om de nadruk te leggen op preventie?
  2. Zo ja, hoe denkt het college hier meer ruimte voor te creëren in de toekomst?

Ongeveer een jaar geleden waren we uitgenodigd bij de presentatie van een project om ervaringsdeskundigen op te leiden tot hulpverleners bij de sociale wijkteams

  1. Hoever is dit project inmiddels gevorderd? Loopt het nog steeds en wat zijn de resultaten?
  2. In hoeverre worden deze mensen betrokken bij de sociale wijkteams?

Ook kregen wij signalen dat de samenwerking tussen woningstichtingen en sociale teams niet optimaal is. Dit onder andere door de wijzigingen bij de woningstichtingen, zoals bijvoorbeeld de fusies en verandering van organisatie.

  1. Welke mogelijkheden heeft het college/raad om de samenwerking tussen de woningstichtingen en de sociale teams te bevorderen?
  2. In hoeverre kunnen de huurachterstanden doorgegeven worden aan de sociale dienst?

Laatst zijn we bij de opening van het Taalhuis geweest; daar bleek dat we alleen al in de gemeente Hoogezand-Sappemeer 6000 laaggeletterden hebben. Kortom; een hoog percentage waar we zeker iets mee moeten. Het Taalhuis is in deze een goede eerste stap. Maar het verbaasde ons om te horen dat de sociale wijkteams daar nog moesten starten met een eerste bezoek. Wij hadden verwacht dat de sociale wijkteams al in een veel vroeger stadium meegenomen zouden worden. Bijvoorbeeld al bij de opzet van het taalhuis.

  1. Is het college het met de SP eens dat juist de sociale wijkteams hier een belangrijke signalerende en verwijzende functie kunnen vervullen?
  2. Hoe gaat er in de toekomst samen gewerkt worden tussen Taalhuis en de Sociale wijkteams?

En als laatste nog een vraag over de huisvesting van de sociale wijkteams. We hebben begrepen dat het oude arbeidsbureau nu tijdelijk wordt gebruikt door Wijkteam West. Ook in Boswijk staat een gebouw dat in ieder geval de komende tijd kampt met leegstand; te weten de Theo Thijssen school. Deze locatie is een stuk centraler gelegen ten opzichte van het werkgebied van Team Oost. De huidige locatie, de Kern, ligt tenslotte op de rand van dit gebied. Onze vraag aan het college;

  1. Is het college het met de SP eens dat samenwerking tussen wijkteam en school een belangrijk onderdeel zijn van het werk van het wijkteam?
  2. Gezien de locatie en de samenwerking tussen school en wijkteam; zou het mogelijk zijn om Team Oost de komende tijd onder te brengen in de Theo Thijssen school? En hoe ziet het college dit?
  3. Zou het college ons kunnen vertellen hoeveel ruimte er op korte termijn beschikbaar zou zijn voor het sociale wijkteam in de Theo Thijssen school.
  4. Zou het college ons een kostenoverzicht kunnen geven van wat het nu kost om het wijkteam onder te brengen in de Kern en wat het zou kosten om het wijkteam onder te brengen in de Theo Thijssen school?

Met vriendelijke groet,

namens de SP fractie,

Martine Feenstra-Jansen


Zie ook: rtvnoord.nl

 

U bent hier