h

Hoe zit het met de werkervaringstrajecten bij PostNL

11 december 2016

Hoe zit het met de werkervaringstrajecten bij PostNL

Foto: SP

Hoogezand-Sappemeer haalde het landelijke nieuws door een actie van de FNV tegen het werkervaringstraject van de gemeente bij PostNL. Daar zouden mensen in ruil voor hun uitkering productief werk moeten verrichten. Reden genoeg om SP-wethouder Peter Verschuren om opheldering te vragen.

Klopt het dat mensen daar als tegenprestatie voor hun uitkering aan het werk moeten?

'Nee. Met de tegenprestatie die gemeenten kunnen opleggen heeft het niets te maken. Een tegenprestatie die bestaat uit productiewerk is in Hoogezand-Sappemeer volkomen taboe.'

Hoe zit het dan wel?

'Op het sorteercentrum van PostNL werken mensen vanuit de sociale werkvoorziening en ook mensen in een re-integratietraject via de sociale dienst. De mensen van de sociale werkvoorziening krijgen het loon volgens de regels van de SW.

Het re-integratietraject is voor mensen met die minstens een jaar werkloos zijn en die daardoor erg weinig kans hebben op de arbeidsmarkt. Zij krijgen een contract voor een jaar voor werk bij PostNL waarbij ze de eerste drie maanden hun uitkering behouden en daarna negen maanden loon krijgen.

In het traject zorgt de sociale dienst voor intensieve begeleiding en houden we er ook rekening mee dat het in veel gevallen enige tijd kost voordat mensen weer in een arbeidsritme zitten. We accepteren dat ze in de beginperiode gemakkelijk uitvallen, te laat komen of weinig productief zijn. Ook bieden we de mensen allerlei cursussen aan om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.'

Is zo'n traject nodig? Kunnen die mensen niet gewoon bij een werkgever aan de slag?

'Als je in deze regio met hoge werkloosheid solliciteert en zegt dat je al een paar jaar zonder werk zit, maak je heel weinig kans. Als je solliciteert vanuit een baan bij PostNL gaat dat een stuk gemakkelijker. De resultaten van het project zijn goed: de helft van de mensen vindt in de loop van het jaar ander werk.'

Heeft de FNV dan helemaal geen punt?

'Welzeker wel. Ik snap volledig dat de vakbond helemaal niet wil dat mensen ergens werken voor hun uitkering. Maar de Participatiewet regelt zo'n werkervaringsperiode met behoud van uitkering en de regering heeft de afgelopen jaren driekwart van ons budget om mensen aan werk te helpen afgepakt. Het traject bij PostNL is door de begeleiding en de extra inzet van mensen al een duur traject. Tegen die achtergrond en vanwege de kansen die het biedt aan mensen die langdurig werkloos zijn, vind ik het aanvaardbaar dat we van hen ook wat inzet vragen. Ik ben daar niet blij mee, maar ik vind het te verdedigen.'

Wat heb je de FNV gezegd?

'Ik heb uitgelegd hoe ik tegen het werk aankijk en ik heb afgesproken dat we nog eens heel kritisch gaan kijken naar het project. De FNV kwam met enkele voorbeelden die zouden kunnen betekenen dat we de kandidaten niet zorgvuldig genoeg selecteren en dat we niet altijd genoeg begeleiding bieden. Dat ga ik onderzoeken. Zo'n traject als bij PostNL is alleen te verdedigen als het heel zorgvuldig uitgevoerd wordt. Ik laat nu een flink aantal dossiers grondig bestuderen om te zien of we altijd zorgvuldig genoeg zijn. En ik heb met de FNV afgesproken dat we in januari opnieuw in gesprek gaan en dat ik dan kan vertellen wat het onderzoek heeft opgeleverd.' 

Reacties

Als ervaringsdeskundige weet ik dat deze projecten gepaard gaan met dwang! PostNl kan en moet ook de eerste drie maanden loon betalen, anders is het oneerlijke concurrentie en uitbuiting. Jaren geleden heb ik samen met uw wethouder actie gevoerd bij de ingang van IKEA in Groningen tegen kinderarbeid in ontwikkelingslanden,.Uitbuiting dus. In eigen land is uibuiting volgens uw wethouder wel ok. Beschamend!!

Ik kan me niet voorstellen dat een SP wethouder na zoveel leugens zichzelf nog in de spiegel kan aankijken.

En wat is er mis mee Peter Verschueren, om de mensen een normaal arbeidscontract aan te bieden, met proeftijd, zodat al gekeken kan worden, zoals het hoort, hoe mensen functioneren.....Met een normaal salaris erbij....
Het is wel duidelijk dat dhr. Verschueren, geen idee heeft waar het om gaat, maar ja welke politicus heeft nog wel contact met de realiteit....jammer dat de Sp Hoogezand - Sappemeer zo'n rechtse koers voert.
En begrijpelijk dat hun potentiele kiezers zich van hun af keren.

https://www.facebook.com/groups/177207305762866/permalink/738674096282848/?hc_location=ufi

Praat even mee en verdedig uw standpunt wat in een woord a sociaal is.

Het gedraai van de Sp is begonnen. En dan maar afgeven op de Pvda en vervolgens precies hetzelfde doen. Kijk nog eens terug naar het verkiezingsprogamma. Pure KIEZERSBEDROG Mensen laten uitbuiten door commerciële bedrijven. Geen wonder dat steeds meer mensen afhaken.

Het draaien van de Sp is begonnen. Pvda beschuldigen is makkelijk, en vervolgens doe je hetzelfde. Kijk nog even terug naar het verkiezingsprogamma. Mensen laten werken bij commerciële bedrijven (Post.nl slavernij en uitbuiting) 3 maand werken, 9 maand vaag contractje (uren?) en vervolgens de volgende lichting. Sp onwaardig, compromissen moeten soms worden gesloten maar het maakt dus totaal niet uit waarop je stemt of je nou door de kat of door de hond wordt gebeten het doer ZEER.

Men zal ook moeten kijken naar: mensen met SW indicatie die bij Post NL werken, deze wordt het leven zuur gemaakt, zij worden opnieuw gekeurd en hebben dan ineens minder arbeidscapaciteit. Zij worden ontslagen omdat Post Nl liever mensen zonder handicap inzetten, zijn productiever. Hoe je het ook noemt, reintegratie, verplichte tegenprestatie blijft werken zonder loon en zonder perspectief op betaalde arbeid. Dit moeten wij niet willen.

Sinds wanneer kunnen mensen niet meer gewoon aangenomen worden met een normaal en fatsoenlijk betaalde proeftijd van 2 maanden zoals het altijd gegaan is? Sinds de VVD /PvdA dat bedacht heeft??
3 Maanden werken zonder énige opbouw van WW en pensioenrechten en ander arbeidsvoorwaarden zoals arbo , VK dagen etc. etc. etc. is voor mij púre uitbuiting.

Bovendien verdringt u hier BETAALD regulier werk! En in de P-Wet staat dat dat NIET mag!

Ik schaam mij als SP lid dat "mijn" SP zich voor deze onmenselijke uitbuiting leent. Geen uur werken zonder nette betaling!
Belt u eens met Sadet Karabulut . De SP heeft toch niet voor niets de aktie "Stop werken zonder loon" opgezet?

U bent hier