h

Vragen aan het college: Ondersteuning mantelzorgers

19 september 2016

Vragen aan het college: Ondersteuning mantelzorgers

Foto: - / -

Sinds 2015 ontvangen de gemeenten geld voor inkomensondersteuning van mantelzorgers en van mensen met hoge zorgkosten. Hoogezand-Sappemeer heeft dat geld ingezet waarvoor het bedoeld is, maar –volgens de jaarrekening 2015 daarvan iets meer dan 200.000 euro niet uitgegeven.

Bij de bespreking van de jaarrekening bleek er onvoldoende draagvlak voor het voorstel van de SP om dit bedrag te reserveren voor de doelgroep. Mijn fractie heeft toen aangekondigd er later op terug te komen. Dat doe we bij dezen: mede naar aanleiding van de alarmerende uitkomsten van een NIBUD-onderzoek naar de zorgkosten voor chronisch zieken en mensen met een beperking. Het rapport toont aan dat die zorgkosten in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld zijn. Voor een gezin met een modaal inkomen betekent dat bijvoorbeeld een stijging van 3200 euro zorgkosten per jaar naar 7300 euro.
Tegen de achtergrond van de onderzoeksconclusies, die overigens bevestigen wat we als SP al lang gemerkt hebben, doe ik u het volgende voorstel:
Vanaf 2016 gaan bedragen die overgehouden worden op het budget voor het mantelzorgcompliment en het budget voor de inkomensondersteunende maatregel niet langer naar het rekeningresultaat, maar worden ze aan de sociale teams gegeven om op basis van individueel maatwerk mensen te helpen die in financiële problemen zitten waarvoor niet op een andere manier een oplossing gevonden kan worden. Hoe de middelen ingezet worden is aan de sociale teams, waarbij ze als richtsnoer meekrijgen dat ze vooral moeten kijken naar financiële problemen die te maken hebben met hoge zorgkosten.

Op basis van bovenstaande heb ik de volgende vagen aan u:

  1. Bent u bereid bovenstaand voorstel over te nemen en in uitvoering te brengen? Indien nee, waarom niet?
  2. Indien u het voorstel niet wilt overnemen: wilt u dan met een andere regeling komen om de bedragen die overgehouden worden van de budgetten voor het mantelzorgcompliment en de inkomensondersteunende maatregel te besteden aan inkomensondersteuning? Indien ja, welke regeling. Indien nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,
Joke Lesman


Antwoord van het college.

 

 

U bent hier