h

SP akkoord met herindelingsadvies

5 mei 2016

SP akkoord met herindelingsadvies

Op 26 april 2016 hebben de raden van Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer ingestemd met het herindelingsadvies Midden- Groningen.

Joyce Veendorp (Menterwolde) benadrukte in die vergadering nogmaals, dat herindeling nooit de voorkeur van de SP fractie is geweest. Maar dat een herindeling met het Kompas als onderlegger voor het geheel, een herindeling is waar de SP fractie achter kan staan, “ In het Kompas is namelijk oog voor kleinschaligheid, is oog voor ieder die het nodig heeft, is oog voor economische groei én ziet de gemeente als bondgenoot. En dat is hoe wij gezien willen worden. Als bondgenoot. Naast, achter en voor de inwoners!”

In 2014 wordt er, op verzoek van de SP fractie een volksraadpleging gehouden en een kleine meerderheid is tegen de gemeentelijke herindeling. Een gedeelte van de huidige gemeente trekt meer naar Veendam dan richting de huidige herindelingspartners. Toch is de fractie van mening dat beide partners, Hoogezand- Sappemeer en Slochteren, logische keuzes zijn. Er wordt al op meerdere gebieden samengewerkt, de stekker daaruit trekken, kost onnodig veel geld. De zelfstandigheid van de gemeente Menterwolde is niet langer een haalbare kaart, realiseert de fractie zich.

Over de naam Midden-Groningen wordt door de fractie niet getwist, “deze is democratisch gekozen, daar kunnen en mogen we geen afbreuk aan doen, dan doen we afbreuk aan de inwoners die gekozen hebben.”

De SP fractie wil zich de komende tijd extra hard maken voor het behoud van voorzieningen of faciliteren van mogelijkheden binnen de gemeentegrenzen want “voor diegene die niet bij het gemeentehuis kán komen, moet het gemeentehuis maar bij diegene komen!”

In haar betoog haalt Joyce de grote groep kinderen en jongeren van laagopgeleide ouders aan,

“uit onderzoek is gebleken dat kinderen van laagopgeleide ouders minder kansen hebben in hun studieloopbaan en uiteindelijk hun carrière, ook dat wordt onderschreven in het Kompas, volgens ons betekent dat een opdracht, een opdracht aan de nieuwe gemeente, het nieuwe college maar vooral de nieuwe raad, heb oog voor deze doelgroep! Deze zal relatief groot zijn en verdient iedere kans die maar mogelijk is zich ten volle te ontwikkelen. Naar school te gaan. Deel te nemen aan een vereniging. Een gemeente kan daarin bijdragen. De gemeente gáát daarin bijdragen als het aan ons ligt.

In het Kompas wordt ook gesproken over groene energie, een gevoelig punt in Menterwolde. “ook de SP is voor groene energie, maar niet voor windturbines op 700 meter van bewoning! We staan volledig achter de lokale initiatieven zoals Sunbrouk en het Zonnepark. Waar het gaat om het windturbineplan n33, zijn wij van mening dat onze gemeente zich nu én straks op moet stellen als BONDGENOOT van alle inwoners en pal achter ze moet gaan staan waar dat nodig is!”

De SP fractie heeft 26 april ingestemd met het herindelingsplan.

Reactie toevoegen

U bent hier